Rola drugiego śniadania:
- dostarcza organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych;
- wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność ucznia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie spożywają drugiego śniadania częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami;
- wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
- pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.
Drugie śniadanie to najczęściej gotowa kanapka, ważne jest jednak jej urozmaicenie. Do kanapki jako słodki dodatek, zamiast ciasteczek czy batoników, warto dołączyć obrane i pokrojone owoce sezonowe, będące źródłem witamin. Pokrojone owoce i warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki uczeń może łatwo zabrać ze sobą do szkoły w plastikowym pojemniku na żywność.
Drodzy Rodzice, wystrzegajmy się sytuacji wciskania w garść dziecka pięciozłotówki i stwierdzenia ,,kup sobie coś”.
Przykłady prawidłowo skomponowanych drugich śniadań:
Przykład I
- kanapka: 2 kromki chleba razowego żytniego, cienko posmarowane miękką margaryną, 2 plasterki szynki drobiowej, 2 listki sałaty, plasterki pomidora, plasterki świeżego ogórka,
- gruszka,
- kefir lub maślanka
Przykład II
- kanapka: bułka grahamka, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem doprawiony ziołami,
- pokrojona w paski ½ czerwonej papryki,
- dowolny sok 100% bez dodatku cukru
Przykład III
- kanapka: 2 kromki chleba pszenno-żytniego, posmarowane cienko miękką margaryną, 2 plasterki sera żółtego, 2 liście sałaty, ogórek kwaszony,
-jabłko lub inny owoc sezonowy,
-herbata.
/ opr. Joanna Śliwska na podstawie poradnika ,,Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej”/. cdn