Rola drugiego śniadania:

- dostarcza organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych;

- wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność ucznia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie spożywają drugiego śniadania częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami;

- wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;

- pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.

Drugie śniadanie to najczęściej gotowa kanapka, ważne jest jednak jej urozmaicenie. Do kanapki jako słodki dodatek, zamiast ciasteczek czy batoników, warto dołączyć obrane i pokrojone owoce sezonowe, będące źródłem witamin. Pokrojone owoce i warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki uczeń może łatwo zabrać ze sobą do szkoły w plastikowym pojemniku na żywność.

Drodzy Rodzice, wystrzegajmy się sytuacji wciskania w garść dziecka pięciozłotówki i stwierdzenia ,,kup sobie coś”.

Przykłady prawidłowo skomponowanych drugich śniadań:

Przykład I

- kanapka: 2 kromki chleba razowego żytniego, cienko posmarowane miękką margaryną, 2 plasterki szynki drobiowej, 2 listki sałaty, plasterki pomidora, plasterki świeżego ogórka,

- gruszka,

- kefir lub maślanka

Przykład II

- kanapka: bułka grahamka, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem doprawiony ziołami,

- pokrojona w paski ½ czerwonej papryki,

- dowolny sok 100% bez dodatku cukru

Przykład III

- kanapka: 2 kromki chleba pszenno-żytniego, posmarowane cienko miękką margaryną, 2 plasterki sera żółtego, 2 liście sałaty, ogórek kwaszony,

-jabłko lub inny owoc sezonowy,

-herbata.

/ opr. Joanna Śliwska na podstawie poradnika ,,Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej”/. cdn