Drodzy Ósmoklasiści!

Przed Wami kolejne wyzwanie - tym razem EGZAMIN ÓSMOKLASISTY.

Trzymamy za Was kciuki i życzymy Wam łatwych pytań, koncentracji, cierpliwości i SUKCESU!!!

Wasz Team:

Dyrekcja, nauczyciele, uczniowie i wszyscy pracownicy SP 21

 

Dziewczynki z koła plastycznego w II a wiedzą jak to zrobić. To nie żadna atrapa, tylko prawdziwy  słój pełen kiszonej kapusty. Pokazujemy przepis obrazkowy. Prawda, że prosty? Pierwszego dnia poszatkowaną kapustę połączyłyśmy z marchewką i solą, i dokładnie roztarłyśmy w dłoniach, aby puściła sok. Zostawiłyśmy w dużej misce z przykrywką przy kaloryferze. Następnego dnia ubijałyśmy kapustę w słoju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Trzeba to zrobić dokładnie, żeby nie zostawiać powietrza w środku, bo inaczej kapusta się zepsuje. Tak ubitą kapustę przykryłyśmy zakrętką, ale nie zamykałyśmy dokładnie zostawiając dostęp powietrza. Wstawiłyśmy słój do dużej miski, aby nie wyciekał sok na podłogę podczas fermentacji. Będziemy obserwować, kiedy nasza kapusta będzie nadawała się do jedzenia. Zapewne za 2-3 tygodnie.


  • kapusta 018
  • kapusta 029
  • 051

  • kapusta 026
  • 033
  • 050

  • kapusta 021
  • kapusta 005
  • 039

  • kapusta 006
  • kapusta 030
  • 040

  • 032
  • 042
  • kapusta 001

  • 035
  • 036
  • 047

  • kapusta 013
  • kapusta 025

Dodatkowe informacje