Konkurs "Anioły, aniołeczki"
Zapraszamy do wzięcia udziału w szkolnym konkursie plastycznym
„Anioły, aniołeczki”
Konkurs dla klas IV - VIII
Celem konkursu jest rozwijanie zdolności plastycznych i kreatywnych.
Technika i format prac:
-format A-4, A-3
-technika ( malowanie, rysowanie, wydzieranki, wyklejanki, techniki łączone, collage, grafika). Dozwolone są komputerowe projekty graficzne.
Wymagania konkursowe:
-każda praca powinna być związana z tematem konkursu oraz być podpisana (imię, nazwisko, wiek uczestnika, klasa)
-prace mają być wykonane samodzielnie
Miejsca składania prac: s.148
Prace należy dostarczyć najpóźniej do: 14.01.2022r
Ocena prac:
Oceny prac dokona jury powołane przez organizatorów konkursu. Decyzje jury są ostateczne.
Prace będą oceniane pod względem następujących kryteriów:
-zgodność z tematem (Anioły!)
-jakość, estetyka i pomysłowość wykonania
-stopień trudności
Prace zostaną ocenione i nagrodzone (3miejsca i wyróżnienia). Wyniki na stronie szkoły. Przewidziane są dyplomy! Zapraszamy do udziału w konkursie.
Elżbieta Wołejko
Tradycje Świąt Bożego Narodzenia
Tradycje Świąt Bożego Narodzenia
O wyjątkowości świąt Bożego Narodzenia stanowi Wigilia, której momentem kulminacyjnym jest wieczerza rozpoczynająca się wraz z pierwszą gwiazdką. To bezpośrednie nawiązanie do gwiazdy betlejemskiej, zgodnie z przekazem biblijnym – wskazującej drogę do stajenki Trzem Królom.
W naszym kraju nie wyobrażamy sobie wieczerzy wigilijnej bez łamania się opłatkiem. Polska to jedyny kraj, gdzie rozpowszechniony jest ten zwyczaj.
Potrawy wigilijne były i są nadal zróżnicowane regionalnie, ale zawsze zwracano uwagę na to, aby były przygotowane z darów pola, ogrodu, sadu, lasu i wody. Ilość dań w dawnych czasach była różna. Najczęściej uważano, że powinno być ich 12 czyli tyle ilu było apostołów lub w innej wersji – miesięcy w roku. Mogło być ich także 7 ponieważ jest tyle dni tygodnia lub 9 w nawiązaniu do chórów anielskich. Panowało przekonanie, ze należy spróbować każdej z wigilijnych potraw, ponieważ przyniesie to zdrowie i szczęście w nadchodzącym roku.
Typowe potrawy wigilijne to barszcz z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, karp smażony, kutia. /potrawa wschodnich regionów Polski, przygotowywana z gotowanej pszenicy, którą wcześniej obtłukiwano w stępach, z dodatkiem miodu i maku/
Ciekawym zwyczajem jest zostawianie jednego pustego nakrycia dla niespodziewanego gościa. Wędrowiec, który zabłądził, może zapukać do naszych drzwi, gdy będziemy w trakcie spożywania wieczerzy wigilijnej. Trzeba go ugościć. Dodatkowe nakrycie upamiętnia też osobę lub osoby, które w przeszłości zasiadały z nami do wigilijnej wieczerzy, ale nie ma już ich wśród nas.
Kolejną tradycją jest kładzenie siana pod wigilijny obrus. Ma ono symbolizować ubóstwo, w jakim narodził się Jezus Chrystus oraz skromność. Co ciekawe, według pogańskich przekonań sianko pod obrusem ma także sprowadzić dobrobyt dla domowników i stanowi dobrą wróżbę na nadchodzący rok.
Nieodłącznym elementem obchodów świąt Bożego Narodzenia jest Pasterka. Ma ona wielowiekową tradycję i bez wątpienia należy do najbardziej lubianych mszy świętych. Podczas niej po raz pierwszy w roku wykonuje się kolędy i pastorałki, które są nie tylko wyrazem radości, ale także formą modlitwy.